De reclamebelasting in Groningen

In de schijnwerpers van het gemeentelijk beleid in Groningen staat de voorgestelde reclamebelasting, een initiatief dat op zijn zachtst gezegd controversieel is. Het idee om reclame in de openbare ruimte te belasten heeft geleid tot een debat tussen het gemeentebestuur en verschillende politieke partijen, die op hun beurt verdeeld zijn over de kwestie (RTV Noord, 2023).

Het Waarom Achter de Reclamebelasting

Het gemeentebestuur van Groningen stelt dat reclame in de openbare ruimte te dominant is geworden en dat het gepast is dat winkeliers en horeca-ondernemers bijdragen aan de openbare financiën door middel van belasting. Dit idee is gebaseerd op het principe dat de openbare ruimte een gemeenschappelijk goed is en dat ondernemers, die profiteren van de zichtbaarheid van hun reclame, een deel van de lasten moeten dragen. Niettemin zijn niet alle partijen in de gemeenteraad het hiermee eens. Partijen zoals de VVD, D66, Stadspartij 100% voor Groningen, Student en Stad, PVV, Partij voor het Noorden en het CDA vinden dat het invoeren van deze belasting onredelijk is. Ze stellen dat het ondernemers als een soort 'melkkoe' behandelt en dat de overheid meer geld wil ophalen ten koste van hardwerkende lokale ondernemers, waarvan sommige het nu al extra zwaar hebben door de lasten uit de coronaperiode (RTV Noord, 2023).

Wat Valt er Onder 'Reclame’

Het begrip 'reclame' omvat in dit geval alle openbare aankondigingen die worden gedaan op zuilen, borden, doeken, posters of vergelijkbare (elektronische) aankondigingsvoorwerpen die zijn aangebracht op of aan een gebouw of bouwwerk.

Het Kostenplaatje

De reclamebelasting in Groningen is gebaseerd op de oppervlakte van openbare aankondigingen die aan gebouwen en bouwwerken zijn bevestigd. Deze belasting wordt per vestiging geheven, wat betekent dat elk afzonderlijk bedrijf in de stad wordt beoordeeld op basis van hun reclame-uitingen. De oppervlakte van de openbare aankondigingen wordt gemeten en in verschillende categorieën verdeeld, afhankelijk van de grootte van de aankondigingen. Het tarief varieert op basis van deze categorieën en of de vestiging zich in de binnenstad of in andere delen van de gemeente bevindt.
Voor het eerste reclamevoorwerp bij een vestiging worden geen kosten in rekening gebracht. Maar als een vestiging meerdere reclamevoorwerpen heeft, wordt er per extra voorwerp een tarief geheven. De oppervlakte van een openbare aankondiging wordt bepaald op basis van de zichtbare zijde van het voorwerp waarop de aankondiging is aangebracht. Als het voorwerp niet rechthoekig is, wordt de oppervlakte berekend door een denkbeeldige rechthoek eromheen te trekken. Dit systeem is bedoeld om ervoor te zorgen dat ondernemers een ‘eerlijke’ bijdrage leveren aan de stad, afhankelijk van de omvang van hun reclame-uitingen en de locatie van hun vestiging (Gemeente Groningen, 2023).

Vrijstellingen

De reclamebelasting kent enkele vrijstellingen, waaronder openbare aankondigingen die korter dan 13 weken aanwezig zijn, aankondigingen binnen in woningen of bedrijven, aankondigingen voor verkeersregulering en bewegwijzering, evenals aankondigingen door politieke partijen en vlaggen. Politieke partijen mogen kosteloos adverteren (Gemeente Groningen, 2023).

Een Overgangsperiode

Om ondernemers de kans te geven om hun reclame-uitingen te verminderen, heeft het gemeentebestuur voorgesteld om een overgangsperiode van twee jaar in te voeren. In 2024 geldt een nultarief voor reclame-uitingen tot 2 vierkante meter, en in 2025 geldt dit nultarief voor uitingen tot 1 vierkante meter. Het nultarief geldt ook voor het eerste losse reclamevoorwerp bij de gevel, zoals een sandwichbord. Deze aanpak is bedoeld om ondernemers de gelegenheid te bieden om zich aan te passen aan de nieuwe regeling en hun reclame-uitingen te optimaliseren (Gemeente Groningen, 2023).

Beslissend Moment

Dit omstreden idee is nog niet definitief goedgekeurd. Slechts één coalitiepartij is nodig om het plan van tafel te krijgen. Een definitief besluit wordt genomen op 8 november 2023. (RTV Noord, 2023)

Bronnen

Gemeente Groningen. (2023). Conceptverordening Reclamebelasting 2024. https://gemeente.groningen.nl/file/concept-verordening-reclamebelasting-2024. Geraadpleegd op 18-10-2023.
RTV Noord. (2023). Oppositie wil geen reclamebelasting voor winkeliers in stad. https://www.rtvnoord.nl/nieuws/1043709/oppositie-wil-geen-reclamebelasting-voor-winkeliers-in-stad. Geraadpleegd op 18-10-2023.
Gemeente Groningen. (2023). Reclamebelasting. https://gemeente.groningen.nl/reclamebelasting. Geraadpleegd op 18-10-2023.